March 27, 2017

2016 toimitusjohtajan katsaus

Tampereella 23.3.2017

Perustimme UnSeenin vuonna 2015 ja nyt on hyvä aika vilkaista missä olemme menossa.

Miksi UnSeen on ylipäänsä olemassa?

Sinulla on todennäköisesti ideoita, miten yrityksenne tuotteita tai toimintaa voisi parantaa. Jotta ideasi pääsisi eteenpäin, se tarvitsee rakkautta muilta ihmisiltä: hyväksyntää, teknologiaosaamista, investointeja ja innokkaita asiakkaita. Mutta monesti nämä ideat kuihtuvat kiireeseen, tekijäpulaan, pelkoihin tai vain yksinkertaisesti välinpitämättömyyteen. Tätä me olemme nähneet aivan tarpeeksi, uskokaa pois!

Me perustimme UnSeen:in että näille ideoille vihdoinkin tehtäisiin jotain.

Meidän tehtävämme on auttaa sinunlaisiasi ihmisiä viemään ideoita eteenpäin ja kokeilemaan niitä käytännössä, ilman että menee tuhkatkin pesästä. Tässä me olemme Suomen paras; teemme sen rakentamalla idean ympärille ketteriä kokeiluja ja viemällä parhaiten toimineet ideat aina markkinoille saakka. Tähän meillä on yli 15 vuoden kokemus käyttäjäkokemuksen ja teknologian tuotteistamisesta.

Ensimmäisen vuoden tavoitteet komeasti rikki

Ensimmäinen täysi toimintavuotemme täytti tavoitteet, joita alkuun mietimme. Keskityimme rakentamaan tuotekehityksen palvelua, joka tarjoaa asiakkaillemme tuloksia nopeasti ja selkeällä toimintamallilla. Tärkeä osa ajatusmaailmaamme on 100% tyytyväisyystakuu, asiakkaan ei tarvitse maksaa, mikäli työn tulokset tai toimintatapamme ei iske kuten toivoisi. Vuoden saldo tältä osin on 14 tehtyä projektia ja asiakkaita, jotka eivät halunneet maksaa, oli 0 kpl. Tästä on hyvä jatkaa.

Ensimmäinen vuosi oli rakentamisen aikaa tietenkin myös tiimimme osalta, olemme löytäneet juuri sellaisia laaja-alaisia osaajia kuin olemme halunneet ja pystymme nyt palvelemaan asiakkaita alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kokonaisuutena, ohjelmistokehityksestä laitesuunniteluun ja valmistuttamiseen saakka. Vuoden 2016 lopussa meitä oli 11 henkilöä ja tällä hetkellä menemme jo neljässätoista.

Oman henkilöstön lisäksi olemme rakentaneet erittäin vahvan verkoston erikoisosaajiin niin muotoilun, käyttäjäkokemuksen ja teknologian ympärillä. Olemme työskennelleet näiden ihmisten kanssa koko uramme ajan ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme laajoja palvelukokonaisuuksia ja syvää erikoisosaamista.

Kolmas tärkeä tavoite oli taloudellisesti kannattava toiminta ja riittävät eväät kasvuun.  Pääsimme liikevaihtotavoitteeseemme ja teimme selkeästi voitollisen tuloksen. Vahva kassavirta ja vakaa rahoitusasema on mahdollistanut kasvun tulorahoituksella ilman merkittävää ulkoista rahoitusta.

Mielenkiintoisimpia tarinoita vuoden varrelta

Pilvipalvelu poistaa asiakkaalta 95% Excel-työstä

Ensimmäisen toimintavuoden aloitimme tekemällä paljon jalkatyötä ja tutkimalla minkälaisia teknologiahaasteita ja -tarpeita tällä hetkellä ympärillämme on. Tapasimme yli 80 yritystä ja pääsimme hyvin jyvälle siitä mitkä ovat suurimmat ongelmakohdat. Tämän kautta hahmottui nopeasti toimintamallin pääpiirteet: haluamme tarjota kokonaisuuden ohjelmistoista pilvipalveluihin ja laitteisiin. Tämän lisäksi UnSeen Labs-toimintamalli piirreltiin paperille.

Ensimmäinen merkittävä pilvipalvelu-projekti saatiin liikkeelle alkuvuonna. Suuri automaatioalan yritys halusi nykyaikaistaa asennustöiden tekoa ja tavoitteena oli päästä eroon ikiaikaisesta Excelien ja paperilappusten pyörittämisestä, se aiheuttaa turhaa hässäkkää ja virheitä. Tässä iso kiitos kuuluu tietysti asiakkaalle, joka luotti meihin ja projektin lopussa saimme kuulla heidän CIO:n kommentit jotka taitavat olla hienointa mitä näissä hommissa voi kuulla: “tämä oli parhaiten sujunut IT projekti ikinä.” Tämän lisäksi teimme monta muuta ohjelmistoprojektia, joista osa jatkuu tänäkin vuonna.

Loupedeck:lle 360 000€ tilaukset UnSeen Labs:in avulla

Toinen iso tarina vuodelta 2016 on Loupedeck-projekti. Se on varsinainen prototyyppi-esimerkki siitä, millä tavalla me haluamme toimia ja auttaa asiakkaitamme. Alussa on idea, joka vaatii selvittelyä, onko homma ylipäätään mahdollista tehdä.

UnSeen Labs auttaa tällaisissa tapauksissa alkuun pienellä rahalla ja riskillä. Kun oli selvää, että Adobe Lightroom:ia pystyy käskyttämään ulkoisella laitteella, rakensimme tuotteen käyttäjälähtöisellä protoilulla timanttiseen kuntoon. Projektin päätteeksi Loupedeck pystyi esittelemään täysin toimivan ja ulkonäöltään fiilatun tuotteen Indiegogo -joukkorahoituskampanjassa ja keräämään yli 1400 ennakko-ostajaa yli 60 maasta. Parhaillaan viimeistelemme Loupedeck:in ohjelmistoja ja rakennamme massatuotantokykyä kesän toimituksia varten. Voit käydä katsomassa tarkemmin Loupedeck:in Indiegogo sivulta.

Cimcorpin radioyhteyksiin lisää varmuutta

Tämä projekti on hyvä esimerkki miten ketterä toimintamalli sopii monenlaisiin haasteisiin. Cimcorp kehittää materiaalien kuljetinratkaisuja teollisuudelle. Sokkeloiset rakennukset metallisine rakenteineen ovat hankala ympäristö radioyhteyksille joilla ohjataan laitteita. Antenni- ja radiotekniikan spesialistimme auttoivat analysoimaan nopeasti todennäköisimmät ongelmat ja niiden perusteella voitiin tehdä ohjeistus miten laitteet ja antennit kannattattaa asentaa ja konfiguroida. Nyt järjestelmä voidaan virittää toimimaan optimaalisesti erilaisissa ympäristöissä. Matkapuhelinpuolelta kerättyä osaamisella pystyy ratkaisemaan monenlaisia ongelmia! 

Slushissa nuuhkimassa start-up-meininkiä

Saimme mahdollisuuden osallistua Slushiin omalla ständilla. Vaikka emme olekaan tuoteyritys ja aktiivisesti etsimässä rahoittajia, päätimme käyttää tilaisuuden hyväksi esittelemällä tuotteistettua Labs -palvelumallia. Halusimme testata miten se toimii start-up maailmassa. Uusilla ständivermeillä ja Loupedeck-tarinalla saimme kerättyä kuulolle paljon kiinnostuneita ja vastaanotto oli todella rohkaisevaa. Joukossa oli paljon isompienkin yritysten edustajia. UnSeen Labs tuntuu toimivan niin start-upeille, kuin suurille yrityksillekin, jotka haluavat toimia ketterämmin.

Miltä vuosi 2017 näyttää?

Kuluvalle vuodelle me tavoittelemme vahvaa kasvua: selvästi yli miljoonan euron liikevaihtoa, 20 hengen tiimiä ja voitollista tulosta. Suomen teknologia-alalla on nähtävissä kovaa kuhinaa ja tämä näkyy selvästi markkinoilla. Yritykset haluavat innovoida ja parantaa tuotteitaan ja investoivat kehitysprojekteihin. Ketterä toimintamallimme on osoittautunut toimivaksi ja kiinnostus sitä kohtaan on ollut erinomaista. Yritykset haluavat päästä nopeasti eteenpäin ideoidensa kanssa.

Vuosi on startannut hienosti ja viime vuoden liikevaihto on ohitettu jo tässä vaiheessa. Laitoin viime vuonna väelle ensimmäiseksi tavoitteeksi saavuttaa 500 000 € kumulatiivinen liikevaihto ja palkintona oli kunnon kahvikone toimistolle. No sehän on pitänyt hankkia jo helmikuussa.

Henkilöstön kehittäminen jatkuu toisena tärkeänä osa-alueena. Haluamme että työntekijämme näkevät UnSeen:in paikkana, jossa pystyy kasvattamaan osaamistaan aivan uudelle tasolle, oman erityisosaamisen ulkopuolelle. Tarjoamme mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisia projekteja, joissa he pääsevät tuomaan ideansa esiin ja viemään niitä eteenpäin lopputuotteisiin saakka, aivan samoin miten autamme asiakkaitamme.

 

Hyvää vuotta 2017 kaikille!

Esa Alanen, TJ

CONTACT
close slider