Miten päädyimme käyttämään LwM2M:ää?

Iot ratkaisun käytännön toteuttaminen tarkoittaa usein laitteiden asentamista eri puolille sinun tai asiakkaittesi toimipisteitä – tehokas toiminta tässä hommssa vaatii hyviä työkaluja. Joissain tapauksessa asennetaan akulla toimivia sensoreita ja ne halutaan toimivan tietysti mahdollisimman pitkään. Laitteissa elektroniikan hintojen nopea putoaminen tarjoaa isoja mahdollisuuksia, kunhan tällä alueella on olemassa vireää kilpailua.

Sinulla saatta olla hyvä idea miten hyödyntää IoT:ta, mutta olet epävarma miten hoitaa laitehallinta kätevästi, pitää laitteiden patterit elossa pitkään ja välttää lukittautumisen tietyn valmistajan laitteisiin?

Miten meidän IoT laittet kannattaa yhdistää pilveen?

Me törmäsimme LwM2M:ään tehdessämme omaa projektiamme. Olemme rakentaneet NB-IoT-alustaamme jo pari vuotta. UnSeen RAZR:n perusajatus on auttaa asiakkaitamme kokeilemaan uusia NB-IoT:hen liittyviä ideoita mahdollisimman nopeasti. NB-IoT on melko uusi teknologia – perustuu avoimeen standardiin, sillä on kapea datakaista ja se toimii nykyisten 4G LTE verkkojen päällä. Siinä ei ole jatkuvaa datayhteyttä verkkoon, HTTP protokollan sijaan CoAP. Mutta toisaalta siinä on muita selkeitä etuja vanhoihin teknologioihin verrattuna – se kuluttaa vähemmän virtaa, mahdollistaa edullisemmat modeemikomponentit ja tarjoaa erinomaisen kuuluvuuden. Sehän on kuin luotu IoT ratkaisuihin!

Paras tapa aloittaa NB-IoT:n kanssa on rakentaa ketteriä kokeiluita. Tällaisten projektien nopeuttamiseksi suunnittelimme itse oman alustan RAZR:in. Pian meille kävi kuitenkin ilmiselväksi että vähävirtainen elektroniikka ei riitä pitämään akunkestoa pitkänä. Se miten paljon signalointia, dataa ja laitehallintaviestejä siirretään, vaikuttaa myös oleellisesti virrankulutukseen – siirretyn datan määrä pitää olla niin pieni kuin mahdollista. Perinteiset laitehallintajärjestelmät näyttävät olevan suunniteltu laitteille joissa on iso akku tai yhdistetty suoraan voimalaitokseen! Niinpä mekin mietimme samoja kysymyksiä mitä tuolla aiemmin mainitsin.

 LwM2M tulee mukaan kuvaan

Kun katsoimme läpi vaihtoehtoisia teknologioita, päätimme tehdä RAZR:sta yhteensopivan LwM2M:n kanssa.  LwM2M on protokolla, jonka Open Mobile Alliance (OMA) on määritellyt standardissaan. Se on suunniteltu erityisesti IoT laitteille joilla on pienet prosessointi- ja virtavarannot. Se on tässä mielessä monta kertaa tehokkaampi käyttää kuin aikaisemmat laitehallintaratkaisut. Toinen merkittävä hyöty on, että LwM2M määrittelee laitehallinnan, dataputken ja E2E turvaominaisuudet yhdellä kertaa. Koska se on avoin standardi, se olisi myös hyödyllinen meidän asiakkaillemme. He eivät päädy vendor lockiin meidän kanssamme ensimmäisten IoT kokeiluiden myötä.

Vertailimme useita open source vaihtoehtoija ja lopulta rakensimme integroidun embedded ja pilvistackin, joiden avulla RAZR projetit pystytään vetämään nopeasti läpi. Suunnitelma näyttää toimivan. Sen avulla olemme jo toimittaneet monta NB-IoT projektia asiakkaillemme.

Ja mikä mielenkiintoista, olemme integroineet LwM2M softamme asiakkaidemmen tuotteisiin ja back-endiin. He ovat jo pitkällä IoT projektinsa kanssa.

Jos mietit LwM2M:n käyttöä tai IoT ratkaisuja, voin luottavaisin mielin todeta että olemme eksperttejä tällä alueella!