NB-IoT on kustannustehokas vaihtoehto IoT-hankkeissa

Aika moni IoT hankkeista vastaava miettii tällä hetkellä, miten eri laitteista pystyisi kustannustehokkaasti siirtämään dataa pilveen. Usein käyttötapauksena tuntuu olevan tavoitetila, jossa nimenomaan siirretään pieniä määriä dataa kerrallaan. Kaikissa tapauksissa ei ole järkevää ja kustannustehokasta saati mahdollista vetää metrikaupalla kaapelia. Tässä muutamia ajatuksia aiheen ympäriltä.

Olemme rakentaneet onnistuneita hankkeita asiakkaidemme kanssa hyödyntäen NB IoT-teknologiaa. Sen avulla laitteiden data saadaan suoraan liikkelle ilman, että sitä varten tarvitsee rakentaa ja konfiguroida lyhyen kantaman verkkoja kuten WLAN. NB-IoT pohjautuu puhelinoperaattoreiden 4G LTE-verkkojen päälle ja on siten kattava ja luotettava. Mutta mikä ehkä parasta, NB-IoT on suunniteltu siten, että sen akunkäyttö on todella vähäistä. Useassa tapauksessa voidaankin saavuttaa useamman vuoden akunkesto.

 

Koska NB-IoT pohjautuu olemassa olevaan verkkotekniikkaan, se on kätevää integroida osaksi olemassa olevaa matkapuhelinoperaattorien infraa. Se pystytään lisäämään verkkoihin ohjelmistopäivityksellä ja samalla kattavuudesta saa hyvän. Puhelinoperaattorit ovat rakentaneet ja ylläpitäneet verkkojaan puheyhteyksiä silmällä pitäen jo vuosikymmenet. Jo pieni häiriö puheyhteydessä aiheuttaa palautetta käyttäjiltä ja tämä vaatii, että verkkojen palvelutaso pidetään erittäin korkeana. Tämän vuoksi myös NB-IoT yhteydet toimivat luotettavasti.

Toinen NB-IoT:n vahvuus on myös hyvä toimivuus sisätiloissa, kellareissa ja laitekoteloissa. NB-IoT standardi mahdollistaa 20dB paremman kuuluvuuden datakäytössä kuin perinteinen GSM. Matkapuhelinpuolen standardina NB-IoT on myös tietoturvallinen. Siinä hyödynnetään samoja 3GPP LTE -standardin suojausmenetelmiä mitä matkapuhelimessasi. SIM-kortin avulla tehty molemminpuolinen varmennus takaa, että tieto kulkee vain haluttujen laitteiden välillä, eikä data karkaa matkalla vääriin käsiin. Nykypäivänä perinteinen SIM-kortti voidaan korvata IoT laitteissa piirilevylle tulevalla piirillä ja se voidaan etäohjelmoida kätevästi verkon kautta.

Akun kesto on oleellinen asia kokonaiskustannusten kannalta ja NB-IoT on suunniteltu tätä silmällä pitäen. Standardissa on mukana uusia menetelmiä, jolla radioyhteys saadaan entistä paremmin virransäästötilaan.  Muuten ratkaisun virrankulutukseen vaikuttaa kolme pääkohtaa: Radiosignaalin kuuluvuuteen ja antenneihin liittyvät asiat, eli missä laite fyysisesti ja miten optimaalisiksi antennit saadaan virran kulutuksen kannalta.  Toiseksi laitteen toiminnan optimointi eli miten paljon eri sensoreita, paikannusta ja datayhteyttä käytetään. Ja viimeisenä asiana akku, sen koko, tarvittava kestoikä ja laitteen toivottu koko.

NB-IoT on määritelty siten, että laitteissa tarvittavat radiomodulit ovat yksinkertaisempia kuin perinteiset puhelinkomponentit. Tämä laskee niiden hintaa selkeästi. Avoimen standardin etuna on myös se, että komponenttien valmistajia on paljon ja se alentaa asiakkaan kustannuksia. NB-IoT radiomodeemien hinnat tulevat lähivuosina putoamaan muutamiin euroihin.

 

Paras tapa edistää uusia ideoita ja rakentaa kilpailuetua yrityksellesi ovat kokeilut, joiden avulla voi ajatusta testata käytännössä. Me olemme tehneet jo onnistuneita NB-IoT hankkeita yhteistyössä niin DNA:n kuin Elisan kanssa ja teknologia on toimivaksi todennettu.

Miten tästä eteenpäin?

Mietitkö tällä hetkellä hankkeen aloittamista? Tai onko ajatuksena kokeilla nopeaa ja kevyttä protoa aiheesta? Hyödynnä meidän osaamista ja ota yhteyttä!

 

Lue myös: https://www.unseen.fi/mika-juttu-nb-iot-oikein-on-miksi-se-olisi-kiinnostava/