UnSeen RAZR nopeuttaa NB-IoT -kokeiluita radikaalisti

Matkapuhelinoperaattorit ovat tuomassa tämän vuoden aikana tarjolle uuteen Narrow Band IoT (NB-IoT) teknologiaan perustuvat langattomat yhteydet. NB-IoT on optimoitu laitteiden tiedonsiirtoa varten ja se alentaa merkittävästi kokonaiskuluja ja akun kulutusta verrattuna aikaisempiin GSM ja 3G-pohjaisiin yhteyksiin verrattuna.

Yritykset ymmärtävät tänä päivänä, että niiden on otettava askeleita kohti digitaalisuutta ja uusia palveluita. Yleinen ongelma tällaisia hankkeita käynnistettäessä on epävarmuus parhaista käyttökohteista. Minkälaisia uusia liiketoimintamalleja voi kehittää? Minkälaisia konkreettisia hyötyjä on saavutettavissa?

UnSeen Technologies helpottaa uuden NB-IoT teknologian käyttöönottoa esittelemällä UnSeen RAZR palvelun, jonka avulla projektin saa täyteen vauhtiin jo viikossa.

Palvelun toimintamalli perustuu startup-yrityksistä tuttuun kokeilukulttuurin sekä valmiiksi rakennettuun ratkaisualustaan. On parempi testata uusia ideoita mahdollisimman nopeasti käytännössä, kuin laatia laajoja esiselvityksiä ja perinpohjaisia suunnitelmia.

Innovaattoreiden ajatukset nopeasti käyttöön

NB-IoT yhteyden avulla laitteet voidaan liittää suoraan puhelinoperaattoreiden dataverkkoon ilman kaapeleita tai erillisiä keskusyksiköitä. Perinteisten sensorien ja koneiden lisäksi moni muu käyttökohde tulee mahdolliseksi ja taloudellisesti kannattavaksi.

Tämä tarjoaa innovaattoreille väylän rakentaa kokonaan uusia palveluita ja liiketoimintamalleja. Esimerkiksi turvakypärä voi ilmoittaa uhkaavasta vaarasta koko työmaan henkilökuntaa tai esimerkiksi varastokonttiin voi kehittää lukon, joka hälyttää, mikäli se murretaan.

RAZR

UnSeen on rakentanut innovaattoreita varten kokonaispalvelun, jonka avulla NB-IoT hankkeita on helppo käynnistää. Idean vieminen konkretiaan nopeutuu, riskit pysyvät matalina ja kustannukset eivät karkaa käsistä. Hankkeen pitkä pallottelu johtoryhmässä ja tiimien välillä tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin nopea kokeilu.

”NB-IoT teknologian käyttöönotto on vastaavanlainen murros laitteille kuin siirtyminen analogiatekniikasta digitaalisiin GSM puhelimiin. Silloin saatiin käyttöön optimaalinen ratkaisu ihmisten väliseen kommunikaation”, kuvaa UnSeen:in toimitusjohtaja Esa Alanen.

Ketteryys vaatii hyviä työkaluja

Kehitysideat ovat tällä alueella monipuolisia ja niissä on usein oma tärkeä lähestymiskulma. Tämä vaatii ratkaisun muokattavuutta. UnSeen RAZR on rakennettu siten, että se on helposti ja nopeasti optimoitavissa niin elektroniikan kuin ohjelmistojen osalta eri käyttökohteisiin.

Kokonaisratkaisu koostuu puhelinoperaattoreiden kanssa testatusta NB-IoT laitteistosta, erinomaisen kuuluvuuden ja luotettavuuden takaavasta radioyhteydestä sekä valmiista dataväylästä jonka kautta tiedon saa nopeasti siirrettyä pilveen esitettäväksi. Asiakas pääsee testaamaan palvelukonseptiaan ja mittaamaan sen tarjoamia hyötyjä oikeilla käyttäjillä mahdollisimman suoraviivaisesti.

Palvelun laatu riippuu osaltaan langattomien yhteyksien luotettavuudesta. Heikko ja epäluotettava signaali kuluttaa akun nopeasti loppuun, nostaa kustannuksia ja pahimmillaan estää palvelun luotettavan toiminnan.

”Ratkaisun perustana on räätälöity integroitu antenni, jonka herkkyys vastaa normaaleja ulkoisia antenneja. Tämä tekee yhteyksistä luotettavia, edullisempia ja helppoja toteuttaa. Vaikeimmissa tapauksissa antenni voidaan siirtää kokonaan toiseen paikkaan tapauskohtaisesti valituilla booster-antenneilla”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Sjöstedt Radientum Oy:stä, joka on suunnitellut käytettävät antenniratkaisut.

 

Ensimmäiset NB-IoT toteutukset jo käytössä

Matkapuhelinoperaattorit päivittävät verkkonsa tukemaan NB-IoT teknologiaa ja useita toteutuksia on jo tällä hetkellä käytössä. UnSeen on toimittanut ratkaisuja niin teollisille asiakkaille kuin tuoreille startup-yrityksille.

Kesäkuussa 2017 UnSeen toteutti DNA:n ensimmäisen NB-IoT pilottiprojektin kaupallisessa verkossa. Tarkempaa tietoa toteutetusta projektista löytyy täältä.

Tarkempia tietoja UnSeen RAZR:sta:https://www.unseen.fi/nb-iot

 

Lisätietoja
Esa Alanen, CEO UnSeen Technologies Ltd, +358 50 4874 092, esa.alanen@unseen.fi
Jukka Sjostedt, CEO Radientum Ltd, +358 40 5013 535 jukka.sjostedt@radientum.fi