Uraauurtava sovellus tehostaa maaperätutkimuksen kenttätyötä ja luo Geomachinelle uutta bisnestä

Geomachine tarjoaa laitteita maaperätutkimukseen, malminetsintään ja kaivonporaukseen. Yrityksellä on vahva halu suunnata kohti uusia markkinoita ja olla johtava maaperätutkimuslaitteistojen valmistaja niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla.

Perinteisesti maaperätutkimus on ollut toimiala, jonka digitalisoitumisaste on hyvin matala. Geomachine päätti ottaa askeleen kohti tavoitteitaan ja viedä toimialan laitteiston suoraan seuraavalle tasolle. Työ aloitettiin kehittämällä uudenlainen verkkopalveluun liitettävä tallenninohjelmisto.

– Aiemmin poravaunujemme tallenninratkaisut ostettiin ulkopuolisilta toimijoilta. Halusimme kuitenkin tarjota asiakkaillemme parhaan mahdollisen tavan hallita maaperätutkimuksista saatavaa tietoa, joten meidän oli otettava teknologia omiin käsiimme, Geomachinen toimitusjohtaja Samuli Salmela taustoittaa.

Tavoite ja ajatus asiakkaiden tarpeista oli olemassa, mutta reitti ratkaisun luo ei ollut selvä. Omaa kehitysresurssiakaan ei tuolloin ollut, joten mukaan tarvittiin kumppani, jolla oli osaamista myös tuotehallintaan. Kiveen hakatun teknisen speksin sijaan toimintasuunnitelma syntyi yhdessä UnSeenin kanssa Labsin muotoiluajattelua hyödyntäen.

– Halusimme suunnitella uuden järjestelmän käyttäjän tarpeet edellä. UnSeen valikoitui kumppaniksi juuri heidän iteratiivisen toimintamallinsa ansiosta. UnSeenillä oli valmis konsepti siihen, miten idea visualisoidaan asiakkaille ja kuinka heidät osallistetaan vaatimusmäärittelyyn.

Ei kulmikasta palikkaa pyöreään reikään – asiakas mukana tuotekehityksessä

Kehitystyöhön ei siis suunnattu suin päin, vaan taustatyöt tehtiin huolella. Se tarkoitti Geomachinen asiakkaiden maailmaan tutustumista. Koneisiin ja niiden käyttäjien tarpeisiin perehdyttiin muun muassa työmaavierailuiden avulla.

– Työn tekeminen Geomachinen asiantuntijoiden kanssa oli todella antoisaa. Maaperätutkimus oli meille alun perin uusi alue, ja he jaksoivat kärsivällisesti selittää meille lukuisia yksityiskohtia käyttäjän arjesta ja alan teknisistä vaatimuksista, UnSeenin toimitusjohtaja Esa Alanen kertaa prosessia ja jatkaa: 

– Sujuvan yhteistyön ansiosta saimme esiin tulevan tuotteen oleelliset ydinkohdat ja niihin nykypäivän ratkaisut. Ei ole järkevää vain digitalisoida vanhaa toimintatapaa, kun voi pistää kerralla paljon paremmaksi. 

– UnSeen sai meidät katsomaan isompaa kuvaa. Pohdimme sitä, miten tiedon tallentaminen ja mittaaminen liittyy asiakkaan kokonaisprosessiin, miten järjestelmämme istuu siihen ja mitä etuja se tuo ympäröivään ekosysteemiin, Samuli Salmela toteaa.

– UnSeenille oli hyvin selvää se, mitä pitää tehdä ja miten se tehdään. He olivat tässä hyvin sisällä ja ymmärsivät sekä meidän että asiakkaidemme bisneksen, Geomachinen digitaalisen liiketoiminnan vetäjä Pasi Majakangas toteaa.

Sen sijaan, että työ olisi startattu tekniikkavetoisesti, päädyttiin tekemään yksityiskohtainen käyttöliittymädemo. Sen avulla järjestelmää voitiin testata käyttäjillä hyvin varhaisessa vaiheessa, ja matka asiakkaan tarpeista kehittäjän pöydälle oli lyhyt. Tarkoituksena oli selvittää, mistä käyttäjät aidosti hyötyvät eli ovat valmiita maksamaan. Tutkimuksen perusteella ominaisuuksia priorisoitiin, jotta tuote saadaan markkinoille mahdollisimman nopeasti.

– Onnistuimme saman tien rakentamaan tuotteen, johon ei ole tarvetta tehdä suuria muutoksia. Totta kai jatkokehitystä tulee aina tehdä, mutta se ei edellytä arkkitehtuurin muokkaamista, Majakangas kiittää työskentelytapaa, joka säästi kehitysresursseja sekä ajassa että rahassa mitattuna.

Uuden sukupolven tallennusjärjestelmä aiheuttaa kuhinaa markkinoilla

Lopputuloksena – suunnitellussa budjetissa sekä aikataulussa – syntyi uuden sukupolven maaperätutkimuksen tallenninohjelmisto, joka tekee mitä lupaa. Uusi teknologia tuo Geomachinen asiakkaille ajanmukaisen ja toimivan ratkaisun, joka eliminoi turhaa työtä, säästää kustannuksia ja parantaa mittauksista saatavan tiedon laatua ja luotettavuutta. Käyttäjälähtöisen suunnittelun myötä ohjelmisto sopii käytettäväksi myös montun reunalla ja työhanskat kädessä.

– Ratkaisu parantaa olemassa olevien laitteidemme kilpailukykyä, mutta mahdollistaa meille myös täysin uudenlaisen liiketoiminnan, Salmela summaa.