KONE ja UnSeen kehittivät hissiin ajatuksella toimivan ohjauksen

KONE DX Experiments etsii rohkeita ideoita

Mikä voi inspiroida muita innovoimaan ja kehittämään uusia ideoita? Näyttämällä esimerkkiä. Pääsimme mukaan rakentamaan ajatuksella toimivan ohjauksen KONEen hissiin.

Globaali KONE DX Experiments –kampanja esittelee mahdollisuuksia liittää uusia, jopa hullunhauskoja, ominaisuuksia osaksi ihmisten liikkumista ja samalla helpottaa heidän jokapäiväistä elämäänsä. Avoin alusta tarjoaa ulkopuolisille kehittäjille mahdollisuuden palveluiden kehittämiseen ja liittämiseen osaksi ekosysteemiä. Ja kukaties ideasi voi levitä käyttöön kaikkialle maailmaan.

Uusia kehitysideoita löytyy kaikkialta ja niiden vieminen kokeiluiksi ja siitä eteenpäin käyttöön on UnSeenin erikoisalaa. Tartuimme haasteeseen, kun KONE otti yhteyttä ja ehdotti tällä kertaa ajatuksella ohjatun hissin rakentamista. Ideahan kuulosti alkuun aivan tiedefantasialta, mutta kun ajattelee minkälaista apua tällainen ominaisuus voisi tarjota esimerkiksi liikuntarajoitteisen ihmisen elämään, ajatus ei olekaan enää yhtään hullumpi. Ja monesti kun rakennat ideasta prototyypin, muut ihmiset ymmärtävät sen hienouden paremmin ja se saa aivan uutta vauhtia taakseen.

Työn pohjana käytettiin KONEen digitaalista alustaa sekä turvallisia, avoimia ohjelmointirajapintoja (Application Programming Interface, API), joiden kanssa olimme työskennelleet jo aikaisemmin ja nämä yhteydet olivat meille jo tuttuja. Suurin mysteeri oli tietysti ottaa haltuun se ajatuksenlukupuoli. Aivojen neuronien toiminnan ja aktiivisuuden mittaaminen sähköisesti on jo vuosikymmeniä vanha tieteenala. Se on ollut mahdollista viime vuosisadan alkupuolelta saakka. Nykypäivänä tätä aktiivisuustietoa voidaan käsitellä tekoälyn avulla ja erilaisia ajatuskuvioita voidaan yhdistää toimintojen aikaansaamiseen, tässä tapauksessa hissin ohjaamiseen. Tämä mittausdata on kullakin henkilöllä yksilöllistä ja toiminnot ’opetetaan’ dataa käsittelevälle ohjelmistolle.

Kaiken kaikkiaan projekti oli valtavan hauska ja pääsimme yhdistämään siinä tekniikkaa aivan uudella tavalla ihmisen toimintaan. Ja samalla tietysti oppimaan aivan uudesta alueesta!

Lue tarkemmin KONE DX Experiments -kampanjasta. 

Esa Alanen
UnSeen toimitusjohtaja